Höst- och vintergryta

4 pers

1 kg oxgrytbitar
1 st stor rödlök
2 msk kalvfond
2 st lagerblad
10st hel vitpeppar
10st kryddpeppar
Nypa flingsalt
1 st grön paprika
1 st röd paprika
250g champinjoner
1 burk Smetana (2dl)
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpure
1 tsk samba olek
2st vitlöksklyftor
Några droppar Color soya

Skär ner grytbitarna i lagom stora bitar. Lägg köttet i en gryta, gärna en gjutjärnsgryta. (Ger bra smak till köttet), tillsammans med vitpeppar, kryddpeppar, salt, lagerblad, rödlöken (som är grov hackad) och kalvfond. Fyll upp med vatten tills det täcker köttet. Låt det få koka i en timme. Hacka paprikorna och champinjonerna i lagom stora bitar. Lägg ner i grytan. Koka i tio minuter till.
Häll av lite mer än hälften av vattnet, tillsätt resten av ingredienserna. Låt det få små puttra i tio minuter till.

Servera med en grönsallad 😉